Чому хліб кришиться

Що робити, якщо готовий домашній хліб кришиться? Начебто все добре: і високий і ароматний.

А почнеш різати — весь стіл усипаний крихтами, а кусень розвалюється в руках. Приємного мало. Спробуємо розібратися, в чому може бути причина. Причина 1 — Нестача вологи Почнемо з самого початку — з тіста.

Поспостерігайте за формуванням колобка в хлібопічці. Тісто має бути вимішане в щільний добре оформлений кулю. Якщо вже на цій стадії хліб розвалюється на частини, то після випічки нічого іншого чекати й не доводиться. Отже рішення просте:
додайте трохи води.

Не переборщити — хліб з занадто вологого тіста при випіканні опаде і його скоринка провалиться. Якщо до складу хліба входять цільні зерна, то слід пам’ятати, що вони забирають на себе багато вологи. У таке тісто потрібно додавати трохи більше води, ніж зазвичай. А краще
попередньо замочити зерна в теплій воді і тільки потім засипати в ємність з тістом.

Час замочування залежить від типу зерен (плющення, цільні, пророщені). Причина 2 — Нестача клейковини в борошні Хороша якість борошна — половина успіху хлібопекаря.
Клейковина пов’язує тісто, допомагає дріжджам підняти його. Тісто стає пишним і еластичним саме завдяки вмісту в борошні клейковини. Отже, якщо Ви запідозрили свою муку в низькій якості, а відповідно і низькому вмісті цієї самої клейковини, то найпростіший вихід з положення:
додати клейковину окремо. і — хлібопекарські поліпшувачі на основі пшеничної клейковини, покликані підвищити якість борошна.

Пара ложок паніфарін (0,3 — 2% по відношенню до кількості борошна) підніме тісто навіть із житнього та цільнозерновий борошна.
Причина 3 — Нестача жирів Хліб з низьким вмістом жирів швидко висихає і як наслідок легко кришиться.

Таку проблему хліба вирішує
додавання 2-3х столових ложок рослинного масла. Якщо потрібно за рецептом маргарин, то використовуйте тільки перевірені марки, в яких якість і вміст жирів відповідають стандартам.
Збалансований вміст жирів підвищує еластичність тіста і запобігає крошение м’якушки. Причина 4 — Зайві дріжджі Будь хлібопік вважає добре піднявся хліб одним з критеріїв успішної випічки.

Але якщо хліб занадто високо піднявся, то він може сильно кришитися при нарізці. Трохи зменшите кількість дріжджів — буханець буде трохи нижче, але м’якуш збереже цілісність. Причина 5 — невідрегульовані режим випічки Хлебопечка сама «вирішує» скільки часу і з якою температурою випікати той чи інший хліб.
«Вирішує» вона, звичайно згідно заданої Вами програмі.

Але буває, що налаштування хлібопічки трохи збиваються і випічка хліба затягується, висушуючи його. Сухий хліб — кришиться хліб.

Щоб запобігти такий результат
виберіть режим з менш тривалим процесом випікання. Якщо такого немає, то просто
вимкніть хлібопічку за 10-15 хвилин до закінчення програми.

Причина 6 — Тривалість охолодження Готовий гарячий хліб потрібно викласти на грати і залишити остигати.
Але якщо залишити хліб надовго відкритим, то він пересохне і буде кришитися. Накрийте гарячу буханець чистим лляним або бавовняним рушником і вчасно приберіть остиглий хліб у хлібницю. Причина 7 — Неправильне зберігання Якщо повітря в приміщенні сухе, то можна захистити хліб від пересихання, загорнувши його в харчову плівку або поліетиленовий пакет. Зберігання випічки в холодильнику подовжує термін її життя, але сприяє втраті вологи.

Чим довше Ваш хліб пролежав у холодильнику, тим більше він кришиться.
Геніальний винахід людства для зберігання хліба названо хлібницею. Отже:
найкраще хліб збереже свої якості у звичайній хлібниці. Причина 8 — Неправильний ніж Хлібний ніж придумали зовсім не жадібні виробники ножів, що бажають продати нам якомога більше своєї продукції.
Конструкція, розмір і ступінь заточки хлібного ножа дозволяють нарізати буханець з мінімальними втратами: не мнучи її і уникаючи крошения м’якушки.

Ви можете бути приємно здивовані, коли
змініть звичайний ніж на спеціальний хлібний. Адже тоді буде очевидно, що Ви спекли ідеальний домашній хліб, а кришився він лише через неправильне інструменту для нарізки.

Чому хліб кришиться?