Чому не хочеться їсти

Знайома ситуація: прокинувшись вранці, ви абсолютно не відчуваєте голоду і насилу можете запхати в себе склянку чаю або кави, зате ввечері готові з’їсти все, що знайдете в холодильнику? Знаєте, що це неправильно і хочете це змінити, але організм вимагає зовсім іншого і зовсім не зрозуміло, чому так відбувається? А справа ось в чому. Шлунок постійно виробляє шлунковий сік, на 3/4 складається з соляної кислоти, необхідної для переварювання їжі.

Вночі їжа в шлунок не надходить (у всякому разі — не повинна), і до ранку надлишок соляної кислоти починає роз’їдати стінки шлунку. Його захисною реакцією є вироблення специфічної субстанції — слизу, яка не дозволяє кислоті травмувати стінки.

Саме через цю слизу з ранку здається, що шлунок повний.

Однак як тільки кислота нейтралізує слиз, вона знову накинеться на шлункову стінку — і тоді до гастриту, а то й до виразкине далеко! Тому, прокинувшись, необхідно випити стакан або половину води, а через півгодинки обов’язково закинути в шлунок хоч трохи їжі. Це не тільки дозволить шлунку зайнятися тим, чим йому і належить займатися — перетравлювати з’їдене, а й активізує процес виведення шлаків з організму. Повноцінно снідаючи, ви забезпечуєте своєму кишечнику нормальну роботу без розвантажувальних днів і спеціальних чисток.
Крім цього доведено, що регулярні сніданки прискорюють обмінні процеси в середньому на 5%.

Дієтологи не даремно називають сніданок «наріжним каменем добового раціону». Поснідавши люди протягом дня інстинктивно намагаються харчуватися їжею, що містить меншу кількість жиру.

Ті ж, хто сніданком нехтує, навпаки, весь день намагаються заповнити недоотримане і наситити організм важкої і висококалорійною їжею. Природно, їм складніше встояти перед спокусою щільно підкріпитися на сон грядущий, що в підсумку призводить до ожиріння. Пояснення цьому просте: з ранку мозок людини працює переважно інтуїтивно, ніж раціонально, і вибирає їжу, найбільш легкоусвояемую.
По суті, мозок несвідомо задає шлунку певну харчову програму, яка діє і протягом усього дня.

А відсутність сніданку позбавляє людину такою корисною установки! Ті, хто пропускають сніданок, у кілька разів більше схильні до захворювань серцево-судинної системи.

І ось чому. Головною причиною виникнення більшості хвороб серця є тромби — згустки крові, замикаючі кровотік у великому посудині, в результаті чого ділянку тіла або певний орган (серце, головний мозок і т. д.), де утворюється тромб, перестає отримувати харчування. Порушення обмінних процесів, пов’язане з відсутністю сніданку, як раз і призводить до уповільнення кровотоку, в результаті чого тромбоцити (кров’яні пластинки, з яких і формуються тромби) склеюються, утворюючи ці самі тромби. Порушення обмінних процесів призводить також до підвищення рівня холестерину — причини гіпертонічної хвороби та атеросклерозу, утворення каменів у жовчному міхурі та нирках.
Сніданок стимулює імунітет і оберігає від вірусних та інфекційних захворювань.

Організм, завантажений роботою по переварюванню їжі, активізує сили, спрямовані на відбиття агресії з боку вірусів і бактерій. Крім того, процес перетравлення їжі, сам по собі енергоємний, здійснює посилення кровотоку до області шлунка, який поступово прискорюється у всіх органах і системах тіла. Це допомагає зігрітися, мобілізує м’язи, покращує живлення органів.
Отже, з чого ж слід почати, щоб придбати корисну звичку — снідати вранці?

Для початку вибирайте що-небудь легке, нежирне і легкозасвоюване, бажано з високим вмістом білка і вітамінів. Це можуть бути декілька ложок йогурту, сиру або каші.

Щодня потроху збільшуйте порцію до тих пір, поки сніданок не стане повноцінним прийомом їжі, який може дати заряд енергії на півдня. З часом у вас виробиться стійка звичка до сніданку, і ви зрозумієте, що життя без нього неможлива!

Заодно буде простіше поступово збавляти вечірній раціон — аж до повної відмови від перекусів перед сном. Це не тільки зробить вас здоровіше і стрункіше, підвищить якість життя і самооцінку, але і продовжить саме життя!.

Чому не хочеться їсти?