як почистити кальмари

Кальмар це дуже цінний і смачний морепродукт. Він прекрасно урізноманітнює звичний раціон вашої родини. Багато господинь не бажають
готувати кальмарів, вважаючи, що
очистити кальмара дуже важко.

Але ми доведемо вам, що це не так.

І коли ви впораєтеся з очищенням, то зможете вирішити що ж вам приготувати. Кальмари можна відварити і приготувати різні салати, всілякі закуски. Так само кальмари смажать, тушкують, маринують, фарширують, сушать, коптять і готують з них фарш.

Але як же правильно почистити кальмарів? Візьмемо за основу найскладнішу ситуацію ви купили цілого кальмара. Ви легко зможете визначити, де у тушки голова на ній є щупальця.
Візьміть рукою голову і, притримуючи тіло кальмара, потягніть її на себе. Так ви легко видаліть нутрощі.

Так само вам необхідно видалити хітинову пластину, яка являє собою щось на зразок жорсткої пластикової спагетіни, але плоскою.
Вона легко намацується всередині тушки і не менш легко видаляється. У голови відріжте щупальця у самих очей.

Часто продаються тушки з уже віддаленими головами.
У цьому випадку просто видаліть всі нутрощі. Якщо вам попалися випотрошені тушки, то роботи буде вполовину менше.

Тепер перейдемо до видалення плівок. Слід видаляти і кольорову плівку, і прозорі плівки, як з зовні, так і всередині.

Саме прозорі плівки при тепловій обробці стають дуже жорсткими, а цільна тушка кальмара стискається, що небажано при пріготоаленіі фаршированих кальмарів.
Якщо кальмари свіжі, то плівка сходить сама в один прийом. Але якщо кальмари були куплені замороженими, то все не так-то просто.

Ми розповімо вам як швидко і легко почистити кальмарів. Перший спосіб (якщо кальмари вже відтанули). Візьміть 2 ємності. Одну заповніть крижаною водою (використовуємо лід). А в іншу покладіть кальмари.

Обшпарте тушки окропом і швидко перекладіть їх у крижану воду. Тепер зняти плівки простіше простого. Не передержіте кальмари в окропі, щоб вони попросту не зварилися.

Перед приготуванням тушки добре обсушити. Другий спосіб. Заморожені кальмари обшпарити окропом і відразу злити воду. Шкірочка моментально згортається, і ви легко її видаліть.

М’ясо кальмарів, повністю очищене від усіх плівок, досить ніжне і м’яке. Готувати кальмари можна двома різними способами.
Можна варити на сильному вогні 1,5-3 хвилини (як тільки м’ясо кальмара побіліє — відразу витягувати). Або варити на слабкому вогні протягом 40 хвилин.

Можна на дуже сильному вогні обсмажити кільця кальмара 5-7 хвилин з добавками (обсмажені овочі, наприклад) і до 3 хвилин без добавок, або на слабкому вогні тушкувати 40 хвилин. Якщо ж захочете приготувати фаршировані кальмари, то начините тушки, або вже приготовленої начинкою і просто обсмажте з двох боків до готовності.
Або залийте начинені тушки рідиною і тушкуйте 30-40 хвилин.

Іноді кальмари запікають у духовці. Головне не перетримати кальмари на вогні, інакше їх м’ясо стане «гумовим» і позбавленим смаку, правда цю ситуацію можна виправити, загасивши кальмари довше.

Якщо ви очищали кальмари як зазначено вище, то час їх приготування може скоротитися через ошпарювання.

Як почистити кальмари