клей з крохмалю

Варимо клейстер для дитячої творчості Напевно, багато хто в останній раз мали справу з
клейстером на заняттях аплікацією у дитячому садку. При
клейстер використовується не випадково: адже він абсолютно нешкідливий і легкий у застосуванні. Саме слово клейстер прийшло до нас з німецької мови і означає клей, зварений з крохмалю чи борошна
(У чому і полягає вся технологія його приготування). Продукт виходить стовідсотково натуральний! У ньому зовсім відсутні сторонні хімічні домішки, а значить, він не подразнює шкіру і не викликає алергії.

Тому клейстер може стати в нагоді для безлічі
домашніх виробів.

Приміром, саме з клейстером найзручніше
проклеювати вироби в техніці пап’є-маше, також його можна використовувати при виготовленні каркасних сувенірних іграшок і для будь-яких аплікацій з паперу або тканини. дуже швидко і не вимагає від вас ні матеріальних, ні тимчасових витрат. Отже, приступаємо! Вам потрібні: борошно, вода і руки.

Замість борошна підійде
крохмаль, причому абсолютно без різниці картопляний або кукурудзяний. Візьміть зручну миску, в якій будете
замішувати і заварювати клейстер. Для замішування підійде абсолютно будь-яка ємність, в яку легко проходить віночок для збивання або вилка.

Насипаємо в чашку 23 столових ложки борошна чи крохмалю, потім наливаємо
півсклянки холодної води і швидко розмішуємо до однорідної кашки. Воду завжди ллють в борошно, а не муку сиплють у воду так клейстер краще буде розмішуватися.

Особливо економні господарі можуть для цієї мети збирати залишилися від випічки борошняні кмітливості, просіяні через дрібне сито (це буде зараховано до списку ваших чеснот в графі Заощадження природних ресурсів)
Існує маленький технологічний секрет, пояснити який можуть тільки фізики або чарівники: щоб клейстер не закисає і не утворював грудочок, заважати його в чашці потрібно
псолонь тобто по ходу Сонця, за годинниковою стрілкою. Але якщо ви звикли інакше, то заважайте, як вам зручніше. Тепер борошняну бовтанку потрібно заварити крутим окропом у кількості приблизно однієї склянки.
Любителі математики можуть орієнтуватися на пропорцію 1:15, але взагалі-частіше пропорції інгредієнтів для клейстеру беруться на око, бо на його клеять властивостях невеликі відмінності в консистенції не позначаються. Ллємо окріп тонкою цівкою в борошняну кашку, одночасно інтенсивно розмішуючи, при цьому клейстер загусає і стає однорідним.

Якщо він щось чахло загусає, можна перелити його в невелику вогнетривку посудину і трохи потримати на плиті (помішуючи, помішуючи, помішуючи), на середній температурі, буквально хвилин 5 (залежить від вашої плити), але не доводити до кипіння. Нагрітий на плиті клейстер почне злегка пихкаючі і утворювати на поверхні дрібні бульбашки.
Швидко знімаємо цю справу з вогню і охолоджуємо на віконці або у великій мисці з холодною водою. Остиглий клей стане ще трошки густіше, тому краще відразу готувати його з урахуванням цієї обставини.

З більш рідким клеєм буде легше працювати. Ось, власне, і все!

Клейстер готовий бути вашим надійним помічником у творчому процесі! І що цінно зварити його можна буквально за три хвилини (включаючи миття посуду).

А тепер кілька практичних нюансів. З крохмалю виходить більш прозорий на вигляд клейстер (нагадує кисіль), а
з борошна мутно-білуватий (нагадує соус).
Клеять обидва однаково добре.

Не робіть стратегічних запасів! Варити клейстер краще невеликими порціями, щоб його вистачило на годину-дві роботи. Працювати зі свіжим клейстером виразно приємніше.

Якщо після ваших таки залишилося якусь кількість клейстеру, його потрібно
зберігати в холодильнику, закривши кришкою або помістивши в поліетиленовий пакет, щоб не збирав запахи і не обвітрювалися. А можна підклеїти в квартирі відсталі куточки шпалер. Якщо клейстер при зберіганні занадто загус, його можна знову злегка розбавити окропом (12 столових ложки) і гарненько розмішати. При зберіганні склеювальні якості клейстеру трохи знижуються кожну добу.
Забутий в холодильнику закисший або зацвілий клейстер звичайно ж треба викинути

Клейстер, навіть трохи підсохлий, легко змивається з шкіри теплою водою з милом. А от якщо ви крапнули клейстером на одяг, меблі, підлогу краще не чекати, поки він присохне, а відразу стерти вологою ганчірочкою.

Якщо в процесі творчості намагається наполегливо спробувати клейстер на смак не бороніть йому. Якщо клейстер свіжий, а не позавчорашній, то шкоди ніякої не буде. А дитині, швидше за все, клейстер їсти не сподобається, тому що на смак він нагадує прісний густий борошняний соус або кисіль, і малюк швидко припинить це заняття)

Якщо Ви знаходитесь вдома з маленькою дитиною і у Вас немає можливості сходити в магазин за бутильованої чистою водою, Ви можете легко
з доставкою додому.

Клей з крохмалю