Традиційні страви, які не можна не спробувати і, напевно, ... полюбити

Для багатьох людей распробованіе національних страв — найважливіша частина будь-якої подорожі. Але деяким національна кухня отруює весь відпустку і накладає величезний стрес, в наслідок якого відпочиваючі, де б вони не знаходилися, поневіряються в пошуках звичної для їхнього шлунка їжі. Більшість з нас вередливі в дегустації незнайомого виду м’яса, уникають все, що не відповідає смаковим нормам в рідній країні, але є й такі, хто постійно шукає найбільш незвичайні національні страви, які тільки можуть бути.
Напевно, краще дотримуватися анти-лицемірної політики, коли замовляєте їжу в іншій країні — і ніяких «Я вегетаріанець, але я їм курчати» — нонсенс! Якщо їсте м’ясо однієї тварини, значить, Ви взагалі їсте будь-яке м’ясо. Хоча іноді треба настояти на вживанні окремих частин м’яса тварини (а то хіба мало що).
Перед Вами меню вельми незвичайних і «дуже національних» страв, які ну не можна не спробувати під час подорожі, однак у Вас навряд чи з’явиться бажання вносити ці страви в Ваше меню.
Хаггіс
Фактично кожен відвідувач Шотландії бажає спробувати це знамените і всіма улюблене блюдо, але не поспішайте робити замовлення, для початку дізнайтеся, що ж входить до складу шотландського делікатесу. Подумки уявіть собі процес: Ви берете шлунок баранчика, фаршіруете його пропущеними через м’ясорубку печінкою, легенями і серцем того ж баранчика, додаєте трохи вівсянки, тонко нарізаної цибулі і кілька приправ за смаком.
Потім Ви берете цю «пекельну суміш» і варіть протягом декількох годин. Блюдо подається з ріпою і картоплею, а також з келихом віскі. Можливо, все не так вже й погано, якщо є з зав’язаними очима.

Просто замовте блюдо, доешьте і вирішите, сподобалося чи ні. Але тільки потім ви зрозумієте, що ж Ви тільки що з’їли.
Комахи
З якоїсь дивної причини у багатьох йдуть по вулиці повз торгових «кишать» крамниць виникає дивне бажання спробувати комах. Можливо, це якимось чином повертає нас у дитинство, коли ми відривали лапки павукам; ну або з’їсти комаху — це саме абсурдне і незвичайне, тим більше під час подорожей ми завжди в пошуках нового. Що б це не було, багатоногі створення знаходяться на вершині хіт-параду обов’язкових делікатесів для відважних туристів, будь то черв’яки мопани в Африці, коники в Мексиці, личинки тутового шовкопряда в Кореї або ретельно обсмажені багатоніжки на паличці в Китаї.
Ви ніколи більше не випробуєте нічого подібного: повний рот хрусткою повзучої «їжі». Ви навіть і подумати не могли, що це можна їсти.
Свинячі шкварки
Будучи традиційним Снек у Великобританії, свинячі шкварки наводять на думку, що не тільки в далеких екзотичних країнах є дивні блюда. Англійці теж їдять багато дивацтв — смажені батончики «Марс», заливне з вугра і ковбасу з кров’ю. Добре, що все це не входить у звичайне повсякденне меню англійця, але є дещо, що британці їдять досить регулярно, незважаючи на те, що багато порахують це блюдо дуже дивним — свинячі шкварки.
У Північній Америці закуски зазвичай дуже ситні — курячі крильця, вафлі, чіпси зі всім, чим тільки можна. Але по інший бік океану закуски до пива йдуть в пластикових пакетах. Чіпси і арахіс користуються найбільшою популярністю, але свинячі шкварки далеко не відстають. Ці гарненько обсмажені шматочки свинини просто ломляться від калорій і являють собою надзвичайно нездорову і абсолютно огидну їжу для багатьох, крім британців — регулярних відвідувачів пабів.

Для них це ідеальна закуска, яку вони смакують з пінтою пива. Будьте обережніше, може попастися шматочок з волоссям на поросячій шкірі — будь затятий любитель шкварок скаже, що це справжня знахідка.
Змії
Напевно, багато хто бояться змій і воліють з’їсти їх до то того, як стануть її жертвою. Нікому не відомо, чому змії настільки огидно пахнуть. Будь-хто, хто приносить додому шкуру змії, незабаром виявляється в глибоких жалях, доводиться обкурювати сумку навіть через кілька днів.
У Китаї щоб традиційно з’їсти змію, треба спочатку випити її кров, змішану з напоєм, за смаком нагадує горілку, хоча є і більш приємні способи. Дивно, але м’ясо змії зовсім не схоже на курча, воно має смак і текстуру кальмара або жаб’ячих лапок, і дуже навіть нічого, треба сказати.
Тільки одна порада — не дивлячись на великий вибір дешевих страв у вуличних кіосках, таких як, змія на паличці, все ж варто витратитися на дороге блюдо. Якщо м’ясо змії сире і недосмажене, воно може неприємно пахнути.
Інджера
Більшість дивних національних страв, які мандрівникові не можна не спробувати, відносяться до розряду м’ясних. Багато хто любить поїсти закордоном тварин, поїдання яких в рідній країні заборонено, може, з цікавості, може через те, що на батьківщині не дозволяють ну або друзів хочуть здивувати. Але в деяких країнах м’ясні страви вважаються цілком нормальними і тому доводиться шукати щось незвичайне серед страв іншого розряду.
Якщо шукати м’ясо в Ефіопському меню, то тут як за стандартом йде яловичина, курча або козел — звичайному мандрівникові тут особливо нічим поживитися, зате традиційна страва Ефіопії інтригує всіх. Інджера — це національне блюдо, яке в Ефіопії має такий же статус, як рис на Далекому Сході. Ви не зможете виїхати з Ефіопії, не спробувавши інджери, однак тут неможливо з’їсти її лише один раз, і не тому що вам захочеться ще, а тому що, якщо зберетеся пообідати в будь-якому місцевому ресторані — інджери Вам не уникнути.

Насправді, одного шматочка буде достатньо, щоб запам’ятати цей смак назавжди.
Інджера — це величезний пористий блін, приготований на плодах рослини Теффі, яке надає йому дивний гіркий смак. В’язка і пухка інджера сіро-бурого кольору виглядає не так, як повинна виглядати їжа, вона більше схожа на килимок.
Морська свинка
Любителі і упадає за домашніх тварин, стережіться! Вам це не сподобається! Але тим, хто подорожує через Еквадор і Перу, назавжди запам’ятається то цікавість, яке їх охоплює при читанні традиційного меню.

Нагадує за смаком морська свинка курчати? І чи достатньо м’яса міститься на цих тонких скелетних кісточках? Про що багато хто забуває, це звичайно, про те, що морська свинка в Перу зовсім не є домашнім тваринам, її вирощують на фермі.
Якщо сидячи в глухому ресторані на околиці Кузко, Ви замовите четвертинку морської свинки, ну просто щоб спробувати крихітний шматочок, то дуже здивуєтеся, коли Вам принесуть товстий шматок м’яса, який навіть не поміщається на тарілці. Може, в меню було написано «собака», а не «морська свинка»? Але ні, ви бачите на тарілці тонку задню ногу морської свинки. І Ви згадайте, що в Андах морські свинки зовсім не маленькі і милі, як у нас, а тому почуття провини про те, що з’їли миле домашнє тварина, помітно зменшиться.

Морську свинку варто спробувати як в якості національного, так і незвичайного страви. Принаймні, через морської свинки ще ніхто не вставав з-за столу і не виходив на кілька хвилин.

Я б не сказала, що свинячі шкварки поважають тільки у Великобританії. Ми, білоруси, їх любимо нітрохи не менше, правда, їмо з картопелькою, гречаною кашею, млинцями … І екзотикою для нас вони не є.

Думаю, українці від нас в цьому питанні теж не відстануть …

 
WordPress: 37.95MB | MySQL:26 | 0,682sec